Kantarellsoppa utan grädde, men med glutenfria brödpinnar

Kolla! Glutenfria, nötfria, äggfria, AIP-vänliga brödpinnar! Och så en god kantarellsoppa som passar till förstås :)

Jag skulle posta det här receptet för flera veckor sen, när det var kantarellsäsong – men livet kom emellan som vanligt (du vet hur allting har en tendens att hända samtidigt och man blir helt dränerad på energi ? ). Så jag hoppas det fortfarande finns några kantareller kvar – annars går det nog lika bra med annan svamp!

Soppväder!

Jag vet inte hur vädret är hos dig, men efter det 111-åriga snörekordet här i Stockholm så byttes snön mot regn – vilket är det perfekta soppvädret :) Soppan är också praktiskt att ta med sig i en termos på skogspromenaden eller utflykten. Soppan är helt mejerifri, men du kan använda smör och grädde om du äter det!

AIP-vänliga brödpinnar

Brödpinnarna behöver nog också lite beskrivning, de är som sagt AIP-vänliga – med gelatinägg istället för ägg – och som glutenfri bakning ofta är så kan receptet vara lite nyckfullt. Ibland kan det krävas nåt försök innan man får till det. Om man äter ägg kan man självklart använda det istället! De påminner lite om pinnbröd, och har man inte ätit bröd på väldigt länge är de ett välkommet komplement till nästan vad som helst :)

Nu ska jag inte slösa mer på din tid, hoppas du gillar receptet!

Din vän,
Sanna

Kantarellsoppa utan grädde med glutenfria brödpinnar

ca 2 portioner | ca 40 min

Kantarellsoppan

  • Olivolja till stekning
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 200 gram kantareller (eller annan svamp)
  • 1/2 blomkålshuvud eller en liten zucchini, eller lite av båda
  • 5 dl buljong (kyckling- eller grönsaksbuljong)
  • 1 dl kokosmjölk (eller vanlig grädde – ej aip)
  • Färsk timjan
  • Salt
  • Äppelcidervinäger

Brödpinnar

  • 5 msk kokosmjöl/kokosnötsmjöl
  • 5 msk tapiokamjöl (eller arrowrot)
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk bikarbonat (eller 1 tsk bakpulver – ej AIP)
  • 1 nypa salt
  • 1 gelatinägg (1 msk gelatin, 3 msk vatten) – för vegetariskt, byt ut mot vanligt ägg (ej AIP)

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°C (varmluftsugn)
  • Börja med att tvätta svampen och separera dem från resten av skogen.
  • Hacka lök, vitlök och blomkål/zucchini.
  • Hetta upp olivolja i en kastrull eller gryta.
  • Börja med att steka lök och vitlök tills de mjuknat, addera sedan svamp och grönsaker. Ge dem lite kärlek och stek i några minuter tills de känns bekväma i kastrullen/grytan.
  • Häll i buljong, kokosmjölk och färsk timjan. Låt koka upp.
  • Dra ner värmen och låt sjuda under lock medan du gör brödet (ca 20 min),
  • I en liten kastrull, måtta upp kallt vatten och gelatin. Låt stå.
  • Medan gelatinägget vilar, blanda tapioka, kokosnötsmjöl, bikarbonat och salt i en liten skål. Blanda sedan i olivolja, vatten och äppelcidervinäger. Ställ åt sidan.
  • Fortsätt med att värma upp kastrullen med gelatinägget, när gelatinet smält vispar du det tills det blir alldeles skummigt. Blanda sedan med de andra ingredienserna i den lilla skålen till någon slags ”deg” (den är ganska kladdig).
  • Olja in en pappersbeklädd plåt och forma sedan ”degen” med blöta händer till pinnar. Laga ev. sprickor med vatten.
  • Pensla brödpinnarna med olivolja och sprinkla ev. över lite salt och/eller rosmarin och grädda i ugnen ca 10-15 minuter.
  • När bröden är klara kollar du till soppan – mixa den slät med en stavmixer och smaka av med salt och äppelscidervinäger.
  • Ringla över lite olivolja, dekorera med timjan och servera med brödpinnar, mer olivolja och salt!

1 kommentar

Lämna en kommentar

Meny