Glutenfri morotskaka utan ägg

Förra sommaren upptäckte jag att jag gillade att baka. För det är inte riktigt som att laga mat, det är mer exakt – mer matematiskt. Saker ska måttas och vägas och ha rätt temperatur. Det kräver koncentration och kärlek.

Och det är ganska kul. Och ännu roligare när man börjar göra det svårt för sig, som att anta utmaningen att göra en glutenfri, nötfri, laktosfri och äggfri morotskaka 😬

Och det här är resultatet!

Jag gillar inte att ljuga, så jag tänker inte påstå att den här smakar som den du köper på det där kaffefiket i centrum. Men den är god ändå! Den har de rätta smakerna, den smular sig i munnen och den är saftig. Jag har gjort den ganska o-söt, men om du vill kan du tillsätta mer sötma.

Jag kan tycka att glasyren är ganska onödig, den klarar sig bra utan. Men det blir ju vackrare så klart :) På bilden har jag vispat ihop lite kokosgrädde med citron och lite honung samt sprinklat över lite riven kokos. Gör ett ganska tunt lager så får kakans smaker ha huvudrollen.

Morotskaka

Hoppas du gillar receptet! Tagga gärna mig (@sannaspaleo) på instagram när du lagar nåt från bloggen – det är så roligt att se vad du gör!

Din vän,
Sanna

Glutenfri morotskaka utan ägg

ca 6 portioner | ca 40 min + 1 natt i kylskåp

Torra ingredienser

  • 20 gram arrowrot
  • 65 gram kokosmjöl
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma (uteslut för AIP)
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1/2 tsk malen nejlika
  • 1/2 tsk vaniljpulver (uteslut för AIP)
  • 1 nypa salt
  • 2 små morötter (ca 150 gram), rivna
  • Zest från en apelsin

Blöta ingredienser

  • 50 gram smaklös kokosolja, smält
  • Saft från en halv apelsin
  • 100 gram osockrat äppel- eller päronmos
  • 1-2 msk valfri sötning

Gelatinägg

Till servering

  • Kokosgrädde
  • Riven kokos
  • Morot

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°C (varmluftsugn)
  • Blanda alla torra ingredienser.
  • Riv morötter och blanda med de torra ingredienserna.
  • Riv zest från en apelsin och ha i det också.
  • Blanda sedan saften från en halv apelsin med smält olja och vispa ihop med resten av de blöta ingredienserna.
  • Rör sedan i de torra ingredienserna till en jämn smet.
  • Förbered dina gelatinägg – under tiden kan du klä en ca 18-20 cm stor rund bakform med bakplåtspapper och lite olja.
  • Vänd sedan i gelatinäggen i smeten, häll i bakformen och grädda i ugnen ca 35 min. Testa med en sticka om den känns klar.
  • Låt kakan svalna och låt den sedan stå inplastad i kylskåpet över natten (tro mig, den blir godare då!)
  • Ät kakan som den är eller servera med kokosgrädde (som du vispat med lite citron och honung). Kakan kommer vara ganska kladdig och kompakt, men god! Om du vill att den ska vara lite torrare kan du grädda den lite längre.

2 kommentarer

  1. Hej Sanna!
    Jag har funderat lite på hur man ska ”skjälpa ” upp smeten i formen och hur mycket man ska ”vända” ner det vispade gelatin skummet. Är det väldigt känsligt, går det ens att få gelatin skummet att fortfarande vara skummet i smeten? När jag häller i smeten i formen så blir det mest som en klump och jag bara måste platta ut den lite i formen.
    Just denna gång gör jag kakan veganvänlig och det går utmärkt att göra även utan gelatin. Serverar den dock direkt i formen.
    Ha det fint! /Kerstin

    • Sanna Svara

      Hej Kerstin! Sådana här recept är ju som sagt lite nyckfulla, blir lite olika varje gång :) Ibland går den att stjälpa.. ibland blir den hårdare. Jag tror inte att själva gelatinskummet tillför speciellt mycket, som du säger är det svårt att ens få det att vara kvar efter man rört ner det. Så det kan inte spela så stor roll. Så länge man tycker det är gott borde det ju vara ok :) Och tack för tipset att testa utan gelatin! Det måste jag prova. Ha det fint! / S

Lämna en kommentar

Meny