Giulia Enders ”Charmen med tarmen” – en resa genom det onämnbara

I den här boken får du följa med på en resa genom en magisk värld – nämligen din tarm. Mage och tarm är annars något man kanske inte pratar om så ofta. Bajs, gaser och konstiga ljud… allt det där är ju liksom lite skämmigt. Fast det är helt naturligt och en stor del av att vara människa. Och kanske en större del än vad du tror.

Boken beskriver i detalj hur vår mat färdas genom mun, svalg, strupe, mage och tarmsystem – vad det är som låter när magen kurrar, varför vi kräks och varför vi får diarré eller förstoppning. Men den största delen av boken handlar faktiskt om om vilken betydelse vår maghälsa har för vårt fysiska & psykiska välmående – samt för hela människan, som organism! I vårt tarmsystem existerar nämligen ett helt ekosystem av bakterier, goda som onda, som i princip styr hela vårt liv. Studier visar att vilken sorts bakterier man har i sina tarmar kan ha stor betydelse för vikt, immunförsvar, vilka sjukdomar man får och till och med vilket sinnestillstånd man befinner sig i! Det är lätt att glömma vilken fantastisk apparat vårt tarmsystem är, och vilket jobb det gör för att tillgodose våra behov! Du kommer få en större respekt för din kropp efter du har läst den här boken.

Jag tycker att Giulia Enders har skrivit en efterlängtad bok om något som verkligen borde forskas och skrivas mer om. Magen är så sjukt viktig och alla borde ta hand om den bättre. Hon berör även riskerna med överanvändningen av antibiotika som skapar resistenta superbakterier, vilket är ett hot mot hela mänskligheten faktiskt. Så alla måste ta mer ansvar, både för sig själva och alla andra.

Om man ska vara något kritisk så tycker jag att översättningen lämnar mycket att önska. Man förstår att Giulia försöker uttrycka sig vitsigt och med humor, men det blir lite tafatt i den svenska översättningen. Och stundvis helt oläsligt – vissa meningar måste man läsa flera gånger för att förstå, andra förstår man inte alls. Jag kan också tycka att den är något ojämn, vissa kapitel är superintressanta och lätta att förstå medan ett annat kan vara mer svårbegripligt. Men det har jag ändå överseende med.

Det här är en bok för alla med ett matsmältningssystem och som undrar vad fasiken det är som försigår där inne egentligen. Lättbegripligt och humoristiskt skriven, rekommenderas varmt.

 
Giulia Enders – Charmen med tarmen får 3 starka grönkålsblad av 5 möjliga.

2 kommentarer

  1. Hej!
    Först och främst vill jag tacka för alla recept. Paleokost har jag ätit i ett och ett halvt år på grund av lymfycitär kolit i tjocktarmens slemhinna. Har också bipolär sjukdom och försöket hitta andra lösningar att balansera än medicin. Undersökt vitaminer, aminosyror mm. Har just läst boken och ser i den också möjligheter att påverka. Vet du mer om detta? Hade jag kunnat tyska skulle jag varit fräck och maila författaren. 😃
    Vänligen
    E-K

Lämna en kommentar

Meny