Frukostmuffins med pumpa

Hej, och välkommen till del 3 i min pumpa-serie. Idag ska vi göra muffins! Så blunda nu alla som inte kan äta ägg eller nötter, för det kommer vara en hel del sånt i det här receptet.

Månadens tema: Pumpa
Det här är den tredje delen i min recept-serie under temat pumpa! Nu har du alltså chansen att vidga dina gastronomiska vyer och omvandla höstens vackraste grönsak till en massa gott. Här hittar du de andra delarna:

Det vanligaste sättet att använda pumpa i bakning är att använda sig utav pumpapuré. Pumpapurén har likt banan, eller äppelmos, en något bindande egenskap. Vilket gör glutenfria bakverk saftigare och inte så smuliga. Sen är det så klart väldigt gott :) Pumpa är ganska sött, som morötter eller sötpotatis. Jag tror det går bra med vilken matpumpa som helst i det här receptet, förutom spaghettipumpa (den är så trådig).

På tal om sötma, för några inlägg sedan introducerade jag en ny sötma-skala som jag lovade att använda mig utav i fortsättningen – för att försöka förklara hur sött något är. Skalan går från broccoli till dadel, där broccoli är 1 och dadel är 10. Dessa muffins skulle jag vilja påstå ligger nånstans 3-4 på den skalan. Så du vet.

Frukostmuffins med pumpa | sannaspaleo.seIscensatt frukost (och ett osedvanligt rent matbord)!

Dessa muffins är mer matiga än söta som sagt, vilket gör att de kanske passar bättre till frukost – men det hindrar dig inte från att servera dem till eftermiddags-teét eller hur du nu vanligtvis inmundigar muffins!

Hoppas du gillar receptet.

Din vän,
Sanna

Frukostmuffins med pumpa

12 st | ca 40-50 min
Naturligt sötade och glutenfria muffins med pumpa och varma kryddor – toppade med frön. Goda som de är, eller med smör och en salt ost. Till receptet behöver du en matberedare/mixer (eller starka armar), eventuellt en muffinsplåt samt muffinsformar.

Receptet kräver pumpapuré, som du antingen kan köpa färdigt eller göra själv genom att koka skalade pumpabitar mjuka, eller rosta i ugnen, för att sedan mixa till en puré.

Ingredienser

Kryddor

  • 2 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • ½ tsk kryddpeppar
  • 4 msk smör, ghee eller kokosolja (för att bryna kryddorna)

Torra ingredienser

  • 2 dl mandelmjöl
  • 4 msk kokosmjöl
  • ½ tsk bikarbonat (eller 1 tsk bakpulver)
  • ½ tsk salt

”Blöta” ingredienser

Topping (valfritt)

  • ca 1 msk Hampafrön
  • ca 1 msk Pumpafrön

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150°C (varmluftsugn)
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål
  • Mixa de blöta ingredienserna i din matberedare, till en jämn smet. Häll i de torra ingredienserna och mixa tills allt är fördelat.
  • Bryn sedan kryddorna i valfritt fett (helst ghee) tills det sprider sig en härlig arom i ditt kök.
  • Häll ner kryddor och stekfett i din smet och mixa igen.
  • Fördela smeten i en muffinsplåt med muffinsformar, toppa ev. med lite frön.
  • Grädda i ugnen ca 30-35 min, känn efter med en sticka om de är klara.
  • Låt svalna något, sen är det bara att hugga in!

Ungefärliga näringsvärden per muffin

Energi: 222 kcal / Protein: 8,5 g / Fett: 12 g / Kolhydrater: 17 g / Fibrer: 6,5 g

Lämna en kommentar

Meny