Fejk-focaccia på kyckling och matbanan (!)

Ok, håll i hatten nu, här kommer ett recept på fejk-focaccia! Utan spannmål. Utan nötter. Utan ägg. De hemliga ingredienserna är kyckling och matbanan. Va’sa? Ja, du läste rätt, men jag skriver det en gång till för säkerhets skull: kyckling och matbanan.

Jag har ju en fabläss för att inkorporera kokt kycklingkött i mina recept. Kanske för att jag ofta har så mycket över efter allt buljongkok. Matbananen är dock en ny bekantskap sen jag började med AIP. Matbanan går även under namnet mjölbanan och på engelska heter den plantain.

Matbanan, mjölbanan, plantain..

Matbananen liknar vanlig banan till utseendet, men är något större och har en lite rustikare look. Till skillnad från bananen måste matbananen tillagas innan man äter den – matbanen är väldigt stärkelserik. Den innehåller ca 32 gram kolhydrater per 100 gram och är rik på både potassium och fibrer. Potassium anses vara bra för din hjärthälsa bland annat.

Paleo focaccia | sannaspaleo.se
Paleo focaccia | sannaspaleo.se

Ser gott ut, visst?

Safe starches / Säker stärkelse

Det pratas en del om safe starches nuförtiden. Det är ett begrepp som innefattar stärkelserika livsmedel som inte anses ”farliga” – dvs är fria från antinutrienter och andra giftiga ämnen. Exempel på dessa livsmedel är potatis, sötpotatis, rotfrukter, matbanan, ris och arrowrot/tapicoa. De som förespråkar safe starches menar att vi behöver glukos (men inte förmycket) – att dessa livsmedel är skonsamma mot kroppen och dessutom rika på många näringsämnen.

Mina tankar kring kolhydrater

Från low carb…

Jag har själv ätit väldigt lite kolhydrater i perioder. Under 15 gram om dagen. Och jag har mått bra; magen har varit lättare, jag har haft mindre hunger och sötsug. Och jag har gått ner i vikt. Men att vara så strikt fungerar bara för mig i perioder, och jag vill inte dra på mig en onödig ”kolhydratsskräck”. Jag vill ha en sund inställning till mat.

…till moderate carb

Så nu sen årsskiftet har jag långsamt ökat mitt kolhydratsintag, till runt 50 gram om dagen. Vilket är fortfarande är väldigt lite, jämförelsevis. Och jag äter inte bröd, pasta eller socker. Minimalt med frukt. Jag är även noga med att äta majoriteten av kolhydraterna på kvällen, och låta frukosten vara fett- och proteinrik.

Så hur mycket kolhydrater ska man äta?

Det är en väldigt bra fråga. Det är så otroligt individuellt. Jag tror och förespråkar fortfarande att testa LCHF (dvs 0-20 gram kolhydrater om dagen) för de som:

 • vill kickstarta sin fettförbränning
 • snabbt vill gå ner i vikt
 • lider av metabolt syndrom

Men jag tror även att det inte finns någon ”one diet fits all”. Eftersom det är så pass individuellt vad man mår bra av, så måste man testa sig fram. Jag känner mig väldigt nöjd med 50 gram kolhydrater om dagen. Sen kommer jag säkert äta färre eller fler kolhydrater någon annan period i livet. Jag tror att man har olika behov vid olika skeden i sitt liv.

Vad har du för tankar kring kolhydrater? Har du likt jag experimenterat med mängden, och hur mådde du av det? Du är varmt välkommen att dela med dig av dina erfarenheter i kommentarerna!

Väl mött,
Sanna

PS. Och så receptet på fejk-focaccian förstås :)

Fejk-focaccia på kyckling och matbanan (!)

ca 1 plåt | ca 30 min
En tunn fejk-focaccia utan gluten, utan ägg och utan nötter. Degen är gjord på kyckling och matbanan. Matbananen i detta recept drog åt det mognare hållet (skalet går från grönt mot svart). En omognare matbanan (grönt skal) gör degen krispigare eftersom den är stärkelserikare. Den mognare matbananen gör degen mjukare och sötare.

Ingredienser

Till ”degen”

 • 200 gram kyckling, kokad och torr
 • 200 gram grön matbanan (utan skal)
 • ½ tsk örtsalt
 • ½ tsk vitlökspulver (uteslut för low FODMAP)

Förslag på topping

 • ½ röd lök
 • 5 oliver, skivade
 • ca 12 blad färsk basilika
 • en nypa färsk timjan
 • en nypa flingsalt

Gör så här

 • Om du inte har kokad kyckling, kan du koka en kycklingbröstfilé i ca 10-15 minuter. Låt den svalna, och se till att den är torr.
 • Sätt ugnen på 200°C
 • Ta fram din matberedare och mixa kyckling, skalad matbanan, salt och vitlökspulver till en jämn smet. Beroende på hur mogen din matbanan är kommer smeten bli fastare eller lösare.
 • Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och ringla över lite olivolja.
 • Skrapa ur smeten ur matberedaren och lägg den i mitten av bakplåtspappret.
 • Täck smeten med gladpack eller ytterligare ett bakplåtspapper. Använd händerna för att trycka ut smeten, försök få den så jämn som möjligt.
 • Dra av plasten/pappret och garnera med dina pålägg. Tryck ner dem lite i smeten och avsluta med att sprinkla över lite flingsalt samt ringla över lite olivolja.
 • Ställ in i ugnen och låt gå i ca 15-18 minuter eller tills den ser färdig ut.
 • Ta ut, låt svalna – skär upp i mindre bitar och njut!
 • Brödet går utmärkt att frysa (men skär gärna upp det först), tina i rumstemperatur och/eller värm i ugnen.

Ungefärliga näringsvärden för hela focaccian

Energi: 674 kcal / Protein: 43 gr / Fett: 20 gr / Kolhydrater: 64 gr / Fibrer: 5 gr

2 kommentarer

 1. Denna serverade jag till allas förtjusning hemma hos oss idag! Hade på tomat, röd lök, champinjoner, paprika, basilika, timjan, riven ost och flingsalt. Påminde lite om pizza och blev grymt gott! Ingen kunde gissa vad degen bestod av och alla ville ha mer! Jag hade i lite extra salt för att försäkra mig om att det inte lutar åt det söta hållet. Var mkt lätt och gick snabbt att tillaha. Hela foccacian tog slut direkt och alla ville ha receptet! Till och med min pappa, som är av åsikten att nyttig mat och god mat inte går ihop, älskade denna och undrar när nästa plåt kommer tillagas! Kommer göras om och göras ofta!

  • Sanna Svara

   Åh, vad glad jag blir och vad roligt att höra att den blev så väl mottagen ? !! Dina pålägg lät dessutom supergoda, det måste jag testa nångång, tack för tipset! Ha det fint / Sanna

Lämna en kommentar

Meny