Enkel Pulled Chicken Tikka Masala

Alla som kan något om riktig indisk mat kommer säkert fnysa åt det här receptet. Jag är inte ens säker på att chicken tikka masala är en autentisk indisk rätt…

Men vem bryr sig om den är autentisk eller inte, det är ju gott! Allt som är smörigt och såsigt är ju gott. Vid mina tidigare försök att göra indisk kycklinggryta har jag alltid lyckats få kycklingen torr och tråkig. Jag hatar torr och tråkig kyckling. Lösningen på problemet blev alltså pulled chicken (typ ”dragen kyckling”). Dvs att tillaga kycklingen långsamt i ugn för att få den så mör att man lätt kan dra isär den. Det är ett ganska bekvämt sätt att tillaga kött på, även om det tar lång tid så kräver det inte så stor arbetsinsats. Och så blir det väldigt gott. Och för en gångs skull lyckades jag alltså göra en helt otorr indisk kycklinggryta full med smak.

Jag ville även göra en variant av tikka masala utan yoghurt och utan grädde, som vanligtvis ingår. Istället använde jag enbart kokosgrädde och väldigt mycket ghee. Vilket blev minst lika gott.

Pulled Chicken Tikka Masala (paleo) | sannaspaleo.se
Pulled Chicken Tikka Masala (paleo) | sannaspaleo.se

Ghee, klarnat smör, koncentrerat smör, smörolja…

Ghee (eller klarnat smör som det ofta heter på svenska) går under många namn. Det är alltså smör som separerats från vatten, proteiner och mjölksocker. Det som är kvar är 100% ren smörolja. Det tål därmed högre temperaturer och är i princip helt laktosfritt. Människor som är laktosintoleranta tål ofta ghee – men är du extra känslig bör du se upp då det fortfarande kan finnas kvar en liten, liten andel. Personligen älskar jag ghee, den har en nötaktig smak och vacker gul färg. Den är perfekt att steka i då den inte bränns vid som vanligt smör. Ghee används flitigt i indisk matlagning och därför har jag inte direkt sparat på gheet i det här receptet.

Pulled Chicken Tikka Masala (paleo) | sannaspaleo.se

Använder du mycket ghee? Eller kanske inget alls? Hur gör du för att inte få din kyckling torr och tråkig? Skriv gärna och berätta :)
Hoppas du gillar receptet!

Din vän,
Sanna

Enkel Pulled Chicken Tikka Masala

6 portioner | 20 min + 2 h
Enkel chicken tikka masala – en kryddig kycklinggryta med indiska smaker – gjord med ”pulled chicken”. Pulled chicken innebär att man långsamt tillagar kyckling i ugnen vilket gör den mör och saftig.

Ingredienser

  • ca 1kg kycklinglårfilé
  • 2 st burkar finkrossade tomater (à 400 gram)
  • 500 ml krämig kokosmjölk/kokosgrädde
  • 2 dl ghee
  • 2 st stora gula lökar
  • 1 st kanelstång
  • Tikka masala-kryddning (se nedan)

Tikka masala-kryddning

  • 1 tumstor bit färsk ingefära
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 0,5 msk torkad koriander
  • 1,5 msk lökpulver
  • 2 tsk mald bockhornsklöver
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk havssalt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk senapspulver
  • 4 msk olivolja

Till servering

  • 1 näve koriander eller persilja
  • 1 liten citron

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°C
  • Lägga alla ingredienser till tikka masala-kryddningen i en matberedare eller mixer och mixa till en krämig pasta.
  • Dela de gula lökarna i små klyftor.
  • Sätt din bästa gjutjärnsgryta på spisen och lägg i ghee.
  • När grytan är varm, lägg i den klyftade löken och stek tills de mjuknat lite.
  • I med tikka masala-pastan, rör om och stek tills kryddorna börjar dofta.
  • Lägg sedan i kycklinglårfilén och rör om tills allt är täckt av kryddor.
  • Häll i de finkrossade tomaterna, kokosgrädden, släng i kanelstången och rör om.
  • Sätt lock på grytan och ställ in i den nedre delen av ugnen.
  • Låt grytan stå i ugnen i 2 timmar, rör om lite då och då.
  • När grytan är klar, ta ut den och separera kycklingen med två gafflar – kycklingen ska lätt falla isär.
  • Pressa i saften från en liten citron och rör om.
  • Servera direkt, ev. med blomkålsris och en näve koriander eller persilja!
    PS. Du kan med fördel göra grytan dagen innan, den blir nästan godare och mustigare dagen efter.

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 681 kcal / Protein: 36 gr / Fett: 56 gr / Kolhydrater: 9 gr / Fibrer: 3 gr

Lämna en kommentar

Meny