Den receptlösa räkgrytan du inte kan misslyckas med

Eller ja, det är klart du kan misslyckas. Köket är en nyckfull plats har jag märkt. Vad som definitivt ger dig turen på din sida är lugn, ro och lite vilja.

Jag gör den här grytan ganska ofta, och jag utgår aldrig från något recept eftersom det brukar bli gott vilket som. Hemligheten är att inte stressa utan att istället smaka av och att lära sig balansera smakerna (vilket är lättare än vad det låter).

Den här grytan är en perfekt släng-ihop-middag och räkorna kan bytas ut mot nästan vad som helst. Du kanske har lite kyckling hemma, eller tofu, eller fläskkotletter… det mesta funkar.

Mina tips för att inte misslyckas:

  • Mise en place! Förbered kryddor och hacka/skär grönsaker. Det blir enklare så.
  • Stressa inte, låt alla smaker i grytan utvecklas i lugn och ro
  • Använd flytande kokosmjölk, och/eller späd ut med buljong – annars blir grytan lätt ”grötig”
  • Använd coconut aminos eller ljus sojasås. Mörkare sojasås kan ge grytan en oattraktiv färg, även om smaken är densamma…
  • Låt inte grytan puttra för länge, då blir det bara mos av allting

Eftersom det här är ett receptlöst recept så finns det inga måttangivelser, du får helt enkelt gå på känsla – jag ska försöka guida dig så gott jag kan :)

Förslag på kryddor

  • krossad spiskummin
  • citrongräs
  • curry
  • paprika
  • chili
  • gurkmeja

Smakförhöjare

  • vitlök
  • ingefära
  • ljus soja / coconut aminos
  • persilja
  • citron/lime

Grytbas

  • kokosmjölk
  • buljong

Grönsaker, förslagsvis skivade och skurna i stavar

  • morot
  • gul lök
  • zucchini
  • broccoli
  • purjolök

Protein

  • räkor

Gör så här

  • Hetta upp lite olivolja eller kokosolja i en panna, stek kryddorna varsamt tills de börjar dofta. Släng sedan i fint hackad vitlök och fint hackad färsk ingefära som du steker nån minut eller två. Häll ev. i mer olja.
  • Lägg sedan i alla grönsaker och låt dem täckas av kryddorna, krydda ev. lite mer om du känner för det.
  • När grönsakerna mjuknat något häller du på kokosmjölk (ca en burk) och buljong efter tycke och smak samt soja/coconut aminos.
  • Sänk värmen och låt puttra i kanske 10 minuter eller tills grönsakerna är som du gillar dem.
  • Smaka av grytan med citron/limejuice och kryddor tills du är nöjd.
  • Ta av grytan från värmen, släng i några skalade räkor och toppa med ett berg fint hackad persilja.
  • Servera!

Lycka till i köket! :)

Din vän,
Sanna

2 kommentarer

  1. Låter (och ser) fantastiskt gott ut! Kanske blir det till middag ikväll rent av, fast då utan räkor. Måste ju funka lika bra det tror du inte?
    Isabel

    • Sanna Svara

      Självklart funkar det utan räkor 😊 Lycka till! ❤️❤️

Lämna en kommentar

Meny