Chop chop! Tonfisksallad med zoodles, currymajonnäs, avocado och massa annat smask!

Glad sommar! Jag hoppas du har semester nu och är långt borta från allt vad datorer/smartphones heter. Jag är inte där än, men snart, snart så kommer den – min efterlängtade semester!

Det har varit en lång och jobbig vår och försommar för min del. Så man kan lugnt säga att jag längtar efter den här semestern. Min plan är att göra absolut ingenting. Fast ändå massa saker. Jag ska bli modigare på cykel (jag är en mes), jag ska spela boule, jag ska picknicka, jag ska gå på utställningar, jag ska njuta av bar mark under mina fötter och jag ska få fräknar.

Även mina matvanor förändras med den här årstiden. Jag vill bara äta sallad, mest hela tiden. För att göra matlagningen så enkel och smidig som möjligt har jag börjat tillaga/förbereda allt protein på söndagskvällen – sen kan jag enkelt komponera ihop en sallad till varje middag och lunchlåda hela veckan – supersmidigt! En annan snabb favorit är just tonfisk på burk. Här kan dock kvaliteten variera, så satsa på en fin, MCS-märkt tonfisk. Tonfisk blir supergott med majonäs och curry, som jag använt mig utav i det här receptet (om man nu kan kalla det för recept). Sen har jag valt att servera det tillsammans med zoodles (zucchininudlar), avocado, spenat, lök och kapris – för det blir så sjukt jävla gott.

Allt väl,
Sanna

Tonfisksallad med zoodles

2 portioner | ca 10 minuter
Snabb och enkel sommar-lunch eller middag. God och sprängfylld med massa energi och nyttigheter. PS. Om du känner att den här rätten var lite väl kaloririk – skippa avocadon och halvera såsen, då är man nere på ca 425 kcal per portion.

Ingredienser

 • 1 burk tonfisk, i vatten (gärna MCS-märkt)
 • 1 zucchini, gjord till ”pasta” med grönsakssvarv eller potatisskalare
 • 0,5 röd lök, tunt skivad (uteslut för low FODMAP)
 • En näve spenat (ca 50 gram)
 • 1 avocado, skivad (uteslut, eller reducera, för low FODMAP)
 • 2 msk kapris
 • 1 kruka persilja, hackad

Till currymajonnäsen

 • ca 1 dl majonnäs
 • 1-2 tsk curry

Till servering

 • 1 msk olivolja
 • salt, peppar

Gör så här

 • Rör ihop currymajonnäsen.
 • Skala zucchinin och gör ”zoodles” – antingen med en grönsakssvarv, eller med hjälp av en potatisskalare. Fördela zucchinipastan i botten av två djupa tallrikar
 • Lägg på en näve spenat, och skivad rödlök.
 • Öppna tonfiskburken och häll ut överflödig vätska. Lägg på zucchini- och spenatbädden.
 • Lägg sedan på currymajonnäs, avocado, kapris och persilja.
 • Ringla över lite olivolja och salta och peppra efter smak.
 • Klart!

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 743 kcal / Protein: 23 gr / Fett: 62,5 gr / Kolhydrater: 9,5 gr / Fibrer: 6,5 gr

2 kommentarer

 1. Christina Ljunggren Svara

  Gjorde den igår, makalöst gott och SÅ enkelt!!!

  • Sanna Svara

   Hurra! Vad kul att du tyckte det var gott :)

Lämna en kommentar

Meny