Grön, fast lila, smoothie med björnbär, avocado och carob

Jag är så himla glad att jag äntligen har hittat en bra kokosmjölk – tack Sandra för tipset! :)

Varför är det något att vara glad över, tänker kanske du. Jo, det är nämligen så att jag och min mage har en komplicerad relation till just kokosmjölk. När jag bestämde mig för att sluta med mjölkprodukter trodde jag att jag istället skulle kunna använda kokosmjölk. Men det visade sig att jag nästan reagerade mer illa på kokosmjölk än vad jag gjort på vanlig mjölk och grädde. Och för att göra det ännu mer förvirrat så verkade det som om att jag reagerade olika mycket beroende på vilket märke jag köpte. Ett märke fick mig att må så dåligt att jag mådde illa varje gång jag kände kokosdoft. Efter det har jag varit väldigt försiktig med kokos, tills nu. För nu har jag hittat en som jag, än så länge, inte reagerar illa på! Och det är Garants kokosmjölk på tetra.

Jag vet inte varför det är så här, varför jag mår dåligt av ett märke och inte av ett annat. Det är nog ett svårnystat mysterium som jag inte tänker grotta i. Jag får helt enkelt vara lite uppmärksam. Men anledningen till att jag börjat äta kokosmjölk igen är för att jag gett mig in på det här med smoothies, som alla andra har sörplat på i år innan mig. Men det har liksom inte varit något för mig, förrän nu. Min kropp har börjat kräva mer grönsaker och det här är ett bra sätt att tillgodose den med det. Sen skadar det inte om smoothien även är fylld med nyttiga fetter och ett bär eller två…

Smoothie med björnbär och carob | sannaspaleo.se
Smoothie med björnbär och carob | sannaspaleo.se

Den här smoothien är i alla fall fylld med gröna grönsaker och björnbär som gör den alldeles lila. Den är inte speciellt söt, men om man vill det är det bara att tillsätta lite banan. Hoppas du gillar den! Har du liknande erfarenheter av kokosmjölk? Eller har du några bra smoothie-tips. Dela gärna med dig i kommentarerna nedan.

Allt väl,
Sanna

Grön, fast lila, smoothie med björnbär, avocado och carob

ca 1 portioner | ca 15 min
Du behöver en blender, mixer eller matberedare för att göra denna smoothie – som har en svag choklad- och kolaaktig smak, är full av björnbär och nyttiga fetter. Psst, björnbär har ganska mycket kärnor, se det som träning för käkarna :)

PS. Pimpa gärna smoothien med D-vitamindroppar eller 1 msk gelatin (eller båda). För en sötare smoothie, tillsätt en halv banan eller en dadel eller två.

PPS. Björnbären går att byta ut mot blåbär eller andra bär.

Ingredienser

 • 1 dl björnbär (frysta eller tinade)
 • 1/2 st avocado
 • 1 näve spenat
 • 1 msk carobpulver (jag använder denna)
 • 1 msk kokosolja
 • 1 dl kokosmjölk
 • ev. lite vatten

Gör så här

 • Ta fram din blender/mixer/matberedare
 • Mixa alla ingredienser, späd ev. ut med lite vatten
 • Häll upp i glas
 • Klart!

Ungefärliga näringsvärden per portion

Energi: 539 kcal / Protein: 3 gr / Fett: 51 gr / Kolhydrater: 11 gr / Fibrer: 12 gr

6 kommentarer

 1. Jag har precis samma problem.. Kör aipkost nu men faktiskt slarvat lite med kryddor,krossade tomater,ägg osv.. Min mage gillar absolut inte kokosmjölk i tex smoothie. Jag ska testa garant,men är den utan tillsatser?
  Mvh jenny

  • Sanna Svara

   Åh, vad skönt att höra att jag inte är ensam! :) Garant påstår att det bara är kokosextrakt och vatten i alla fall, du får testa! Hoppas det går bra.

   mvh
   Sanna

   • Jag tycker om din blogg så himla mycket för ja känner verkligen igen mig själv i mycket av det du skriver. Jag tycker de är lite svårt med aipkost. Hur länge körde du på med det?
    Tack ska testa kokosmjölken :)

    • Sanna Svara

     Åh, tack så mycket Jenny – vad glad jag blir! :) Min förhoppning med den här bloggen är just att nå ut till likasinnade – att känna att man inte är ensam…

     Jag började med AIP runt nyårsskiftet. Jag tyckte det kändes väldigt restriktivt i början, sen vande jag mig och mådde ganska bra. Så pass bra att jag började slarva (vilket jag alltid gör när jag mår bättre). Så jag har likt du ”fuskat” lite med kryddor, nötter osv. Men mitt största fokus just nu är att försöka ha ett mer avslappnat förhållningssätt till det jag stoppar i mig. Jag vill inte känna att jag gör något ”förbjudet” bara för att jag inte följer ett visst protokoll.

     Nu vet ju inte jag hur din sjukdomsbild ser ut, men så länge man mår bra av det man äter så är man ju åtminstone på rätt väg… Mat ska ju vara glädje – inte stress :)

     Lycka till!

Lämna en kommentar

Meny