Baka utan ägg med gelatin-ägg

Gelatin-ägg är ett superbra alternativ för dig som vill baka utan ägg. Du kanske inte tål vanliga ägg, och/eller äter en autoimmun kost (AIP). Eller så drabbas du av plötsligt baksug och har alla ingredienser utom ägg hemma! (Guilty as charged :)

Det finns flera sätt att ersätta ägg på, t.ex chiafrön (det är dock inte AIP-vänligt) och mosad banan – men gelatin är ytterligare ett alternativ. Som dessutom är bra för din tarmhälsa, naglar, hud och hår – win win!

Vad ska jag använda för gelatin?

Jag använder bara Great Lakes nu för tiden. Det är gjort på gräsbetande nötkreatur (till skillnad från det som finns i butik). Great Lakes gelatin finns att köpa från iHerb.com. De fraktar till Sverige och allt under 300 spänn är tullfritt! Om du beställer från iHerb för första gången kan du använda min rabattkod: FNC118, så får du $5 i rabatt.

Hur gör jag gelatin-ägg?

Det är easy-peasy! Du behöver vatten och gelatin och följande omvandlingstabell:

  • 1 ägg = 3 msk kallt vatten + 1 msk gelatin
  • 2 eller flera ägg = 4 msk kallt vatten + 1 msk gelatin / per ägg

Så här gör du:

gelatin-agg-instruktioner01

Ta din bästa lilla kastrull, häll i kallt vatten (mängd beror på antal ägg, se omvandlingstabell ovan).

gelatin-agg-instruktioner02

Häll i gelatin.

gelatin-agg-instruktioner03

Låt gelatinet chillaxa i 5 minuter. Under tiden kan du göra några enkla stretchövningar, eller skrolla planlöst i ditt instagramflöde ?

gelatin-agg-instruktioner04

Efter 5 minuter sätter du kastrullen på en varm platta och låter gelatinklumpen värmas och lösas upp – vispa sedan frenetiskt tills det blir alldeles skummigt.

Gelatin-ägg

Klart! Blanda i gelatinägget som det sista steget i din bakning. Dvs, blanda både torra och blöta ingredienser först, innan du har i ditt gelatinägg.

Tips på AIP-vänlig bakning?

Ja! Det kan vara så att det kommer ett recept på en ägglös morotskaka snart ;) Men tills dess kan du njuta av mina andra AIP-vänliga recept med gelatin-ägg:

Avslutningsvis…

Gelatinägg, precis som alla andra äggsubstitut, har sina gränser. Det fungerar alldeles utmärkt för att hjälpa till att hålla ihop bakverk och dylikt – men några andra ägg-liknande egenskaper har det inte. Glutenfri (och framförallt paleo-vänliga) bakverk tenderar att bli ganska kompakta, men det är ju fortfarande näringsrikt och gott :)

Lycka till i köket!

Din vän,
Sanna

2 kommentarer

  1. Tack för att du delar med dig!
    Jag skall absolut prova gelatinägg :-) och några av dina andra recept..

    • Sanna Svara

      Hej Sofia och välkommen hit! Vad roligt, hoppas det går bra :)

Lämna en kommentar

Meny