Ann Fernholms ”Det sötaste vi har” – din vapendragare i hälsodebatten

Det är med en myndig röst som Ann Fernholm berättar om farorna med socker. Sakkunnig och med fakta i ryggen förklarar hon att vårt ständigt ökande sockerintag ligger som grund till många av våra moderna sjukdomar.

Hur cancer, magsår, IBS och diabetes plötsligt uppstår hos befolkningar som anammar den västerländska livsstilen. Det är lätt att läsa mellan raderna; socker är inte bra för oss helt enkelt. Och med den här boken vädjar Ann Fernholm främst till föräldrar (och myndigheter) att rädda de mest utsatta, och det sötaste vi har: barnen!

I barns kroppar ställer socker till med så mycket oreda, och kan skapa sjukdomar för livet. Och det är så många barn som får i sig alldeles för mycket socker. Både i form utav godis, glass och bullar men även tillsatt i produkter som är speciellt riktade mot barn. Ann Fernholm tycker det är vidrigt. Och vi är nog många som håller med. Sockerkonsumtionen beror nog mycket på okunskap och någon slags vild föreställning om att barn inte nöjer sig med mindre socker. Att ett liv med mindre socker är tråkigt. Men allt det där vill Ann Fernholm motbevisa. Hon har dessutom många handfasta och praktiska tips på hur du hanterar olika sociala tillställningar och kalas. Boken avslutas också med många recept som är goda men med mindre socker.

Jag tycker Ann Fernholm lyckas få fram sitt budskap i den här boken. För mig som redan läst mycket om kost och hälsa, är den fakta hon presenterar inget nytt, men jag uppskattar verkligen alla praktiska tips och råd (och framförallt alla recept)! Det känns som man har lite mer kött på benen och har fler argument till alla dem som ifrågasätter farorna med socker.

 
Ann Fernholm – Det sötaste vi har får 4 grönkålsblad av 5 möjliga.

Lämna en kommentar

Meny