AIP-vänliga all-around-kakor med matbanan

Jag vet inte riktigt vart jag ska placera de här kakorna, om de är mer matiga än söta eller tvärtom. Därför har jag valt att kalla dem all-around-kakor. De blir vad du gör dem till.

Jag har använt matbanan som grund, och jag har upptäckt att den kan vara ganska nyckfull. Desto omognare och grönare den är, desto krispigare och matigare blir bröden. Om matbananen börjat mogna blir den genast mycket sötare och texturen blir helt annorlunda. Men det liksom funkar ändå.

För matigare småbröd:

Använd en grön matbanan och smaksätt med salt, lite äppelcidervinäger och vitlökspulver.

För en sötare kaka:

Använd en matbanan som börjat bli gul, smaksätt med lite honung, ingefära och kanel.

All-around-kakor med matbanan | sannaspaleo.se

Så summa kardemumma, de är väldigt mångsidiga. Ta en till eftermiddagstéet, eller till lunch-soppan, eller till frukost med avokado och och något smarrigt smörgåspålägg.

Hoppas du hittar en användning till receptet!
Din vän,
Sanna

PS. Tycker du det är svårt att få tag på matbanan? Jag har turen att de säljer matbanan på mitt närmsta storköp, men det kanske inte är så för dig? Mitt tips är i alla fall att kolla på storköp, och/eller välsorterade matbutiker eller matbutiker med livsmedel från t.ex. Afrika.

AIP-vänliga all-around-kakor

ca 7-9 stycken | ca 30 min
En all-around-kaka på matbanan som blir vad du gör den till. En grön omogen matbanan gör kakan matigare, en gulare mer mogen matbanan gör den sötare.

Ingredienser

Grundrecept

  • 1 matbanan
  • 2 msk arrowrot
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk gelatin (jag använder Great Lakes)
  • 3 msk vatten

För ett matigare småbröd (använd grön matbanan)

  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk äppelcidervinäger

För en sötare kaka (använd gulnad matbanan)

  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära

Gör så här

  • Sätt ugnen på 150°C (varmluftsugn)
  • Mät upp 3 msk kallt vatten i en liten kastrull, sprinkla över gelatinet och låt stå.
  • Mixa grundreceptet till kakan tillsammans med vald smaksättning till en smet (konsistensen blir annorlunda beroende på mognadsgraden på bananen).
  • Gå tillbaka till din kastrull med vatten och gelatin, sätt på en platta och värm upp tills gelatinet har smällt.
  • Vispa gelatinet rigoröst tills det är alldeles skummigt, mixa in i resten av smeten.
  • Ta fram en bakplåtsbeklädd plåt och pensla den med olivolja.
  • Om smeten är hyfsat fast, kan du med blöta händer, forma 7-9 stycken små bollar som du sedan trycker ut till små kakor på plåten.
  • Om smeten är kladdigare kan du, med baksidan av en sked, bre ut små kakor på plåten.
  • Grädda i ugnen ca 20 min.
  • Ta ut och låt svalan.

10 kommentarer

  1. Hej Sanna! Var köper du arrowrotsmjöl? Jag har bara hittat de små kryddburkarna från Santa Maria.

    Vänlig hälsning,
    Birgitta

    • Sanna Svara

      Hej Birgitta! Jag har köpt från iHerb.com, men santa Marias burkar fungerar också. Jag använder sällan större mängder :)
      En gång hittade jag arrowrootmjöl i en asienbutik, men det var inte alls samma sak så det avråder jag ifrån.

      Lycka till!
      Med vänlig hälsning, Sanna

  2. Men så goda dom låter! Måste man ju prova. Som tur är har jag också nära till matbananerna :0)
    Kram Isabel

    • Sanna Svara

      Ah, vad bra :) Det är inte alla som känner till matbananen – nästan alltid när jag handlar så tittar kassören eller kassörskan frågandes på mig och undrar om det är en vanlig banan!

    • Sanna Svara

      Hej Betty! Jag är ytterst tveksam om det går att ersätta matbananen med vanlig banan. Matbanan har en hårdare struktur och blir inte lika ”mosig” som banan när den tillagas. Det närmsta jag skulle kunna komma på är i så fall tillagad sötpotatis – det skulle kanske kunna funka!

    • Sanna Svara

      Jag tror man brukar höja temperaturen 20-25 grader för en vanlig ugn! Hoppas det löste sig :)

      mvh
      Sanna

  3. Kerstin Arlid Svara

    Hej Sanna!
    Jag lurar på att köpa matbanan , men måste då köpa minst 5kg på min affär. Hur fungerar det att lagra bananerna? Tänker på hur snabbt de mognar, om det går att frysa som vanliga bananer?
    Sen undrar jag också om de här kakorna går att förvara länge i burk eller om de går att frysa? Har du nåt annat tips på matbanan?
    Mycket frågor, men jag har lite svårt att hitta info på google.
    Glada hälsningar Kerstin

    • Sanna Svara

      Hej Kerstin!
      Åh jag önskar att jag hade smarta svar på dina frågor, är inte heller nån matbanasexpert :) – kan bara tala av erfarenhet. De matbananer jag köpt mognar snabbt, som vanliga bananer. Har aldrig testat att frysa själva bananen så jag vet tyvärr inte hur det skulle bli. Kakorna går dock utmärkt att frysa!

      Hoppas det var svar nog.
      Mvh / Sanna

Lämna en kommentar

Meny