Ägg i skärselden – god, billig och enkel middag!

Låt dig inte skrämmas av det diaboliska namnet, det finns inget ondskefullt med den här rätten! På italienska heter den uova in purgatorio och betyder direkt översatt just ägg i skärselden.

Jag google-translejtade en italiensk sida för att lära mig lite mer om namnets betydelse, och om jag tolkade det rätt så ska alltså äggvitan föreställa plågade själar och tomatsåsen skäreldens flammor 😱 – mörkt, visst?

Men, men!

Jag gillar den här rätten för att den:

  • är god och uppskattas här hemma
  • är billig
  • är enkel och snabbt tillagad
  • går att göra vegetarisk
  • innehåller inga konstigheter

agg-i-helvetet-v2

Rena mig från mina synder! /mvh äggvitan

Hoppas du gillar receptet!
Buon appetito!

Ägg i skärsälden / Ouva in purgatorio

ca 4 portioner | 20 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • ca 400-500 gram krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 250 gram färs av nåt slag (kan bytas ut mot svamp för en vegetarisk variant)
  • Spiskummin (efter smak)
  • Paprikapulver (efter smak)
  • Oregano (efter smak)
  • Chili (efter smak)
  • Fett till stekning
  • Ev. lite persilja

Gör så här

  • Sätt ugnen på 200°C
  • Stek färs/svamp med lök i 1-2 msk fett.
  • Krydda efter behag. Jag använde tacokrydda, vilket blev gott.
  • Ha sedan i de krossade tomaterna och låt puttra en liten stund. Under tiden kan du smörja en ugnssäker form.
  • När du är nöjd med färsen häller du över den i den ugnssäkra formen. Gör fyra små gropar med en sked och kläck 4 ägg i groparna.
  • Grädda i den övre delen av ugnen i ca 15 min, eller tills äggen ser klara ut.
  • Servera med hackad persilja och en grönsallad!

Lämna en kommentar

Meny